Ciężko chyba wskazać osobę, jaka nie jada pizzy. Rozmaitość składników i dodatków powoduje, że niemal każdy może znaleźć coś dobrego. Każdy człowiek ma swoje preferencje, ze względu na to trudno się dziwić, że nie każda pizza nam smakuje. Dysproporcja w smaku da się również poczuć nawet jeśli dobieramy identyczne dodatki. Każda pizzeria kieruje się własnymi przepisami, tradycją oraz sposobem wypiekania. Dlatego też to nie reguła, że, nawet przy zamówieniu pizzy „takiej co zawsze”, ale w innym miejscu, osiągniemy ten sam smak. Jak rozpoznać pizzę jest doskonała? O tym przesądza parę czynników w czasie przygotowania.

Doskonałe ciasto na pizzę – jak je przygotować?

Doskonałe ciasto na pizzę to fundament smaku. Osiągnięcie doskonałej masy jest szczególnym wzywaniem, jakie stoi przed każdym, kto planuje spożyć idealną pizzę. Niezależnie od tego, czy wolimy cieńsze czy grubsze ciasto, pizza musi być chrupka, a przy tym sprężysta. Mimo to, nie może łamać się po wypieczeniu. Tym, co decyduje o tym, że ciasto na pizzę jest dobre są trzy składniki. W głównej mierze najlepiej zaopatrzyć w dobrą mąkę. Dobrej klasy mąka, tj. o typie o niskiej liczbowej wartości. Im wyższa wartość (np. typ 650), tym mniejsza jakość mąki. Najznakomitsze pizzernie stosują włoską mąkę o typie równym 00.

Ważnym elementem jest też poprawny drożdżowy zaczyn. Kluczowe jest w tym wypadku zastosowanie świeżych drożdży. Suche drożdże są mniej wartościowe, więc, kiedy marzymy o idealnym cieście, zawsze powinno się wybierać świeże składniki. Ponadto, drożdżowy zaczyn potrzebuje dodania niewielkiej ilości cukru i soli. Sądząc po tym, czy zależy nam na chrupkim czy grubszym cieście, należy dobrze dobrać ilość soli i cukru. Chrupkie ciasto robi się w wyniku równej proporcji soli i cukru, grubsze – gdy do ciasta dodamy nieco więcej cukru, niż soli. Przyrządzony drożdżowy zaczyn musi nieco „poodpoczywać”, żeby wyrosnąć, co sprawia, że to niezwykle ważny element, o którym nie należy zapominać.

Aby sprawić, żeby pizza wyszła dobra, najlepiej dodać do ciasta sekretny składnik. Jest nim najlepiej jak najwyższej klasy oliwa. Ile trzeba wlać oliwy wskazuje przepis, natomiast pewne jest, że oliwa poprawia smak i dodaje chrupkości. Czy połączenie tych elementów sprawi, że pizza okaże się pyszna? Oczywiście! Należy jednak pamiętać, żeby prawidłowo wyrobić ciasto. Zazwyczaj na koniec powinno być sprężyste, gładkie, a po uciśnięciu, powinno mieć poprzednią formę. Gdy tak nie będzie, trzeba odczekać nieco i pozwolić wciąż drożdżom pracować.

W jaki sposób osiągnąć idealny smak pizzy?

W tej kwestii każdy musi pomyśleć o swoich ulubionych składnikach. Niewątpliwie każdy woli co innego, ale bez względu na to, jakie składniki preferujemy, każdy z nich powinien być najlepszej jakości. Świeże składniki to gwarancja dobrego smaku oraz jakości. Dlatego wybierając pizzerię lub przygotowując pizzę samodzielnie w domu, należy to sprawdzić. Równie ważna jest ilość składników. Chociaż wielu ludzi uwielbia rozpieszczać swoje kubki smakowe i dodawać jak najwięcej ulubionych składników, najlepsza pizza ma nie więcej niż 4 składniki. Niewielka liczba składników jest ważna pod względem wagi i nadal zapewnia wiele możliwości pod względem smaku. Im większa ilość składników, tym mocniej ciasto jest przygniecione, a więc może się zapaść i spłaszczyć się i nie będzie już tak doskonałe.

Ogromy wpływ na doskonały smak pizzy ma również sos. Znakomity sos do pizzy robi się z pomodorowej passaty. Dlaczego? Pomidory z puszki czy koncentrat pomidorowy wsiąknie ciasto. Jeśli tak będzie, zbyt mokre ciasto będzie słabiej rosło, nie najlepiej się wypiecze, a na dodatek utraci kruchość. Z sosem nie warto przesadzać i nie dodawać go za dużo. Dobrze go przygotować nieco szybciej, żeby nabrał intensywnego smaku i aromatu.

Metoda wypiekania smakowitej pizzy

Co sprawia, że pizza ma doskonały smak i aromat? Rzecz jasna sposób jej wypiekania. W wielu pizzeriach stosowane są do tego kamienne piece lub takie opalane drewnem. Bardzo wysoka temperatura tego rodzaju pieców skutkuje tym, że pizza piecze się szybko, ciasto jest chrupkie i sprężyste, a same składniki oddają swój doskonały smak, nie stając się w tym czasie spalone lub gumowe.

To powoduje, że im wyższa temperatura w trakcie wypiekania pizzy, tym lepiej. Oczywiście ciężko sobie wyobrazić instalowanie pieca kamiennego w swoim domu, co sprawia, że często udajemy się na pizzę do ulubionej pizzerii lub decydujemy się na zamówienie pizzy z dostawą do domu. Co zrobić gdy jednak chcemy przygotować doskonałą pizzę w domowych warunkach? Tylko piekarnik może nie wystarczyć, dlatego dostępne są do kupienia specjalne kamienie do pizzy. Należy go nagrzać w piekarniku i na nim upiec swoją najlepszą pizzę.

Pewnie samodzielnie nie osiągniemy efektu z pizzerii, ale będzie on bardzo zbliżowny i pizza na pewno będzie miała dobry smak. Zawdzięczamy to temu, że kamień pobiera z ciasta wilgoć, a tym samym redukuje czas pieczenia. Ta metodą ciasto jest sprężyste i kruche, a wybrane składniki nie gubią wartości i zapewniają dobry smak.

http://www.pizza-torun.pl

Strona używa cookies
Ok