Termosy obiadowe, potrzebne do pracy i w podróży.

Termosy obiadowe sklep Termos na obiad

Termosy obiadowe sklep Termos na obiad

Termosy nie są niczym nowym i w sklepach znajdujemy je od lat, a dokładnie od około roku 1900, jest to dość długi okres od kiedy zaczęły być produkowane. Schemat działania termosu wymyśliło dwóch wynalazców- Jacques-Arsène d’Arsonval oraz Jamer Dewar, a nazwa pochodzi od greckiego wyrazu ,,therme” oznaczającego ciepło. Wszyscy mają świadomość czym jest termos, aczkolwiek mała część osób orientuje się jak on dokładnie działa. Jest to ,nazwijmy, akcesorium, zbudowane z podwójnych ścian, między którymi jest obszar próżni cieplnej. Ściany są cieniutkie ,dzięki czemu wymieniają one niezauważalną ilością ciepła. Utrata ciepła jest również redukowana przez przewodzenie oraz zewnętrzną część, która oprawiona jest osłoną odbijającą światło. Całość sprawia, że termos podtrzymuje nasz posiłek lub napój w wysokiej temperaturze przez dłuższy czas. Współcześnie na rynku możemy znaleźć tysiące rodzai termosów, możemy wybierać w barwach, pojemności, okazji, termosów z dodatkami lub bez.

Termosy różnią się także wykorzystaniem, na przykład, istnieją termosy klasyczne, znane wszystkim, o zwykłym kształcie, służące do przechowywania napoi, takich jak kawa lub herbata oraz termosy obiadowe, innymi słowy termosy do jedzenia, do utrzymywania ciepła zup czy dań i są przydatnym rozwiązaniem. Termosy obiadowe różnią się od tych zwykłych przede wszystkim, tj. są one po pierwsze, dużo bardziej pojemne, po drugie mają zupełnie inną budowę, nie są takie wysokie, mają szerszy wlew i są bardziej skomplikowane. Jeśli chodzi o funkcjonowanie, nie ma tutaj żadnej rozbieżności.Tego typu termosy są niezastąpione w pracy i na wycieczkach. Spędzając długie godziny w pracy z brakiem możliwości przyrządzenia sobie ciepłego obiadu, bardzo fajnym pomysłem jest zrobienie sobie dania w domu i przechowanie go w termosie. Następna sytuacja, wycieczka, bez różnicy czy szkolna, wraz ze znajomymi czy samotna, po szczytach górskich, nad morzem, zwiedzając miasta czy wsie, możemy zabrać ze sobą ulubione posiłki, bez konieczności spędzenia dnia jedząc tylko i wyłącznie przekąski. W pracy, i również na wycieczce jest to potrzebne, ponieważ wykonując wysiłek czy to fizyczny czy psychiczny, nasze ciało domaga się odpowiedniego posiłku, aby móc spokojnie funkcjonować przez kolejne kilka godzin.

Aby wybrać idealny dla siebie termos, powinno się zapoznać się z ofertą jaką znajdziemy w różnych sklepach stacjonarnych i internetowych. Termosów jest tak wiele, że nie rzadko jest trudno zdecydować. Ogromną role przy decyzji ma bez wątpienia cena, która waha się od około 30 złotych do aż 400 złotych. Zauważamy, że jest to niemała rozbieżność w kosztach. Istnieje takie przekonanie, że porządny termos, który wytrzyma więcej niż jeden sezon musi dużo kosztować. Ważną kwestią jest również materiał, z którego nasz produkt jest wyprodukowany. Są termosy plastikowe, które jednak słabo trzymają temperaturę oraz termosy ze szkła i stalowe, które bardzo dobrze sobie radzą. Termosy stalowe są najbardziej popularna, jako, że te ze szkła nie są tak odporne. Następna sprawa jaką powinno się przemyśleć przed nabyciem jest korek, przez który ucieka ciepło. Korek może być działający samoistnie, z gwintem oraz łączony. Na wycieczkę w chłodne dni idealnym będzie ten pierwszy, poniewać przez ten typ ucieka najmniejsza ilość ciepła. Jeśli chodzi o rozmiar, to termosy obiadowe zazwyczaj nie są bardzo pojemne; wytwarzane w ten sposób, aby pomieścić danie dla jednej osoby. Jeśli nasz termos chcemy zabrać na wycieczkę powinno się pomyśleć o wygodzie trzymania; aby nie było to kłopotem. Do wyboru mamy termosy z zwykłą powłoką zewnętrzną, wykonaną z metalu oraz specjalnie wykonane termosy wyższej jakości o chropawej powłoce. Dzięki takiemu zabiegowi możemy mieć pewność, że termos nie wypadnie się nam z dłoni; na dodatek, prezentują się one dużo ciekawiej.

Jakie sa możliwości przy korzystaniu z tego rodzaju akcesorium? Termosy obiadowe, również tak zwane food jug’i, są tworzone, z myślą o, jak sama nazwa wskazuje, ciepłych posiłkach. Jakie dokładnie dania możemy w nich przechowywać? Mogłoby się wydawać, że w tego rodzaju ,,pojemniku” można przechowywać tylko zupy, co jest bez wątpienia błędnym przeświadczeniem, ponieważ służą one również do przechowywania dań jednogarnkowych, jak na przykład bigos czy gulasz.Co interesujące, świetnie sprawują się w przenoszeniu potraw zimnych. Są one wyposażone w zakrętkę, która idealnie funkcjonuje jako naczynie. Food jug’i posiadają jednak pewna wadę, trzymają one temperaturę dużo krócej niż tradycyjne termosy na kawę i herbatę, jest to tylko 4-6 godzin. W niektórych sklepach znajdziemy specjalne termosy długo trzymające temperaturę, są one bez wątpienia sporo droższe.

Termosy obiadowe są całkiem nowe na rynku, ale bardzo szybko stały się popularne i chętnie kupowane. Chcąc polepszyć jakość swoich posiłków w pracy najlepszym pomysłem jest zaopatrzenie się w tego rodzaju akcesorium.Natomiast w czasie dłuższych wypraw na łono natury, termos jest często jedyną opcją na zjedzenie czegoś wartościowego i ciepłego oraz na rozgrzanie się. Food jug’i mają wiele zalet, takich jak: pojemność specjalnie stworzona, aby zmieścić kompletny posiłek; posiadają duży otwór wlewowy, który ułatwia mycie oraz zręczne wykorzystanie sztućców przy jedzeniu bezpośrednio z termosu; większość świetnie radzi sobie z izolowaniem ciepła, możemy więc bycia zadowolonym z gorącego jedzenia przez dłuższy czas. Nie zapominajmy jednak, że takie termosy nie działają dozgonnie i mimo wszystko po dłuższym korzystaniu należy je zmieniać.

Zapraszamy do sklepu https://www.kubek-termiczny.pl/termosy-turystyczne-i-obiadowe/

Strona używa cookies
Ok