Notice: Use of undefined constant AUTH_COOKIE - assumed 'AUTH_COOKIE' in /home/virt9236/domains/karlsen.net.pl/public_html/wp-includes/pluggable.php on line 776

Notice: Use of undefined constant LOGGED_IN_COOKIE - assumed 'LOGGED_IN_COOKIE' in /home/virt9236/domains/karlsen.net.pl/public_html/wp-includes/user.php on line 353
Piwo własnej produkcji - maszyny rozlewnicze - Karlsen

Piwo własnej produkcji – maszyny rozlewnicze

Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo jest jednym z najbardziej popularnych i uwielbianych pośród alkoholi. Kojarzy się z przyjemnie spędzonymi chwilami, wyśmienitym smakiem oraz całkiem przystępną dla nas ceną. Współcześnie na rynku możemy znaleźć tysiące różnych jego rodzai, co sprawia, że czasami ciężko jest wybrać, które będzie dla nas odpowiednie. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, mnóstwo wyrobów lepszej i gorszej jakości, jak to zdarza się w każdej branży. Aby więc odnaleźć najlepszą opcję warto dowedzieć się czegoś na temat piwa, jego procesie warzenia, rodzajach, cenie, jakości oraz znaczeniu miejsca produkcji. Najbardziej popularne są oczywiśćie piwa koncernowe, czyli produkcja na bardzo szeroką skale; przeważnie są to trunki o niskiej jakości oraz cenie, jako że produkcja oraz transport są znacznie tańsze niż w wypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym lepszym, porządniej warzonym. Czym w takim wypadku jest piwo kraftowe? Sformułowanie to pochodzi od angielskiego wyrazu „craft”, czyli sztuka rzemiosła. Jak sama nazwa wskazuje jest to wersja piwa robionego z zaangażowaniem oraz ogromną ilością poświęconego czasu. Fabrykantami tego rodzaju piwa są pasjonaci sztuki piwnej, dla których jakość i rzetelność przygotowania jest kluczowa. Z jakiego powodu? Dlatego, że są to minibrowary, własne browary, produkowane na wąską skalę, są bardziej unikalne w swoim smaku i zapachu. Właściciel minibrowaru jest zarazem jego producentem i osobą, która samodzielnie zajmuje się warzeniem. Zdarza się, że ciężko jest zdefiniować piwo kraftowe jako że nie ma szczegółowych cech jakie powinno ono posiadać. Jednym z bardziej kluczowych elementów odróżniania jest miejsce oraz procedura warzenia. Aby dane piwo mogło być nazwane piwem kraftowym musi być ono warzone autonomcznie, w warunkach domowych, co łączy się z staraniem o jakość, a nie ilość. Osoba zajmująca się produkcją piwa kraftowego powinien być znany z imienia i nazwiska, a nie być pod zarządem większego koncernu, ma być to sztuka, tworzona według jedynej w swoim rodzaju receptury, a nie mechaniczna produkcja na szeroką skale. Nie może on także produkować, więcej niż 4000 hektolitrów rocznie. Prawdziwe piwo kraftowe jest sporo droższe od piwa koncernowego, w sklepie nie znajdziemy takiego piwa w cenie 3 czy 6 złotych, jako że ,,krafty” są często tworzone z rzadkich i droższych składników. Smakosze są gotowi wydać nawet ok 20 złotych za mniejsze szukając czegoś odmiennego smakiem od piwa koncernowego. Przy wyborze należy jednak uważać, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego terminu kraftu wyłącznie, aby skłonić do zakupu.

W jaki sposób warzyć takie piwo? Wielbiciele sztuki piwnej są świadomi tego, że jest do tego potrzebny odpowiedni sprzęt, składniki takie jak: słód, chmiel, drożdże piwowarskie, ekstrakt słodowy oraz niemało czasu i cierpliwości. Samo warzenie trwa stosunkowo długo, około pół dnia, natomiast proces fermentowania, aż od 4 do 6 tygodni. Jest kilka etapów procesu produkcji. Na początku, zacieranie, czyli doprowadzanie do właściwej temperatury 65°C zacieru z wody i słodu. Następnie, etap filtracji czyli oddzielenie resztek ziarna od przetworu. Dalej, warzenie, chłodzenie i dodawanie drożdży. Finalnie oczywiście fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy chcemy dystrybuować duże ilości trunku, lub zacząć własny minibrowar niezbędne są maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje się bardzo trudny i jest to fakt, jednak należy pamiętać, że wystarczy chęć i zaangażowanie. Dla wielbicieli sztuki piwnej jest to tylko przyjemność, dlatego też, piwo kraftowe jest tak wyśmienitej jakości.Stworzenie własnego minibrowaru wymaga założenia działalności gospodarczej i dobrania dogodnej lokalizacji a a także otrzymania koncesji. Dziś sektor minibrowarów prężnie się rozwija i prawdopodobnie w najbliższych latach będziemy mogli obserwować jego dalszy rozkwit i piwną rewolucje. Produkowanie trunku samemu cały czas opłaca się; Koszt wytworzenia pojedynczego piwa waha się w okolicach 2 złotych, w takim razie widzimy, że kosztuje ono mniej niż kupno piwa w sklepie.

Piwo kraftowe, tak jak wszystkie inne ma wiele gatunków w zależności takich czynników jak klasa, struktura, procent zawartego alkoholu, rodzaj fermentacji, stężenie goryczki, barwa. Wyróżniamy piwa górnej fermentacji, trunek jest mocniejszy i bogatszy w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest subtelniejsze. Piwo jasne lub ciemne, tutaj różnica leży w metodzie warzenia i składnikach. Mówi się również o piwach specjalnych, których nie sposób przyporządkować do jednego typu, jako że cechują się one kombinacjami w zakresie warzenia, dodawania przeróżnych surowców. Na charakter trunku duży wpływa ma, powyżej wspomniany słód, tj. podstawowy składnik piwa; to czy jest to słód jęczmienny, pszeniczny czy palony oraz przebieg jego produkcji, a także sama piana, która jest wykładnikiem jakości.

Jeśli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z najlepszych na świecie, jednak wciąż mało popularne, jako, że piwowarzy wolą inwestować w produkcje niż w promocje swojego towaru, często jedyną wykorzystywaną promocją jest marketing szeptany. Klienci coraz częściej decydują się kupić mniej, ale dobrej jakości alkoholu za większą cenę, niż tracić pieniądze na tanie piwa słabej jakości.

Maszyny rozlewnicze do piwa

 

Strona używa cookies
Ok